Kde vyměnit dolary: směnárny a kurzy (2024)

Připravujete se na cestu do zahraničí a potřebujete dolary v hotovosti? Porovnejte si kurzy významných směnáren a bank v České republice a zjistěte, kde koupit dolary výhodně a bez zbytečných poplatků. V dnešním porovnání najdete kurzy 5 českých bank a sítě směnáren Exchange. Kde vychází nákup dolarů nejlépe?

Radši byste měli dolary hezky v teple na bankovním účtu? Zvažte využít služeb Wise. Zdarma získáte multiměnový účet s bankovními údaji pro USD, možnost držet na kontě více než 50 měn a převádět peníze do celého světa. Se středovým kurzem a s nízkými poplatky.

Otevřít si Wise konto zdarma

Stručný průvodce směnnými kurzy

Ještě než před cestou do zahraniční bleskurychle vejdete do nejbližší směnárny, pozastavte se na chvíli nad samotným fungováním směnných kurzů. Existuje jich totiž hned několik druhů.

Možná jste už slyšeli o středovém kurzu. To je ten, který najdete na Googlu a stránkách centrálních bank — třeba ČNB nebo ECB. Na vývěsní ceduli směnáren ale uvidíte kurz, který se od něj bude trochu lišit. Banky a směnárny si k němu totiž přidávají přirážky v průměru ve výši asi 2—4 %.

Tím se tvoří několik odlišných kurzů pro nákup a prodej měn. Název ale odpovídá ději z úhlu pohledu směnárny, nikoliv vás jako zákazníka. Ve směnárně kupujete dolary za peníze — české koruny, které máte v ruce. Proto se uplatní kurz pro prodej — směnárna vám dolary prodává. Pokud si uplatněným kurzem nejste jisti, stačí si zapamatovat, že z nabídky to bude vždy ten, který je pro vás nejméně výhodný.

Příklad: nakupte 1 000 USD u 6 českých směnáren a bank

A jde se na věc. Představte si, že si pro svůj nadcházející pobyt v USA chcete nakoupit 1 000 USD. Na kolik českých korun vás to přijde? Odpověď českých bank a sítě směnáren Exchange přináší následující tabulka.

Kde Kurz Zaplatíte
MONETA Money Bank¹ 1 USD = 22,17 CZK 22 170 CZK
UniCredit Bank² 1 USD = 22,22 CZK 22 220 CZK
Komerční banka³ 1 USD = 22,18 CZK 22 180 CZK
Oberbank AB⁴ 1 USD = 22,52 CZK 22 520 CZK
J&T Banka⁵ 1 USD = 21,91 CZK 21 910 CZK
Směnárny Exchange⁶ 1 USD = 21,65 CZK 21 650 CZK
Wise 1 USD = 21,29 CZK 21 290 CZK

Data platná v době vzniku článku.

V porovnání se bralo v potaz 5 bank, které stále nabízí možnost směny valut, tedy fyzických bankovek, a směnárny Exchange, které najdete v každém větším městě. Zatímco výborný kurz eur mívají, možná trochu překvapivě, dlouhodobě čerpací stanice ONO, dolary na benzince bohužel nehledejte. S nejlepším kurzem pro fyzickou směnu dolarů tak z porovnání vychází směnárny Exchange.

Avšak ještě výhodnější kurz nabízí Wise. Je to totiž ten středový. Bez přirážek. U Wise s ním můžete posílat peníze po světě a platit debetní kartou, pomocí které si dolary můžete vybrat z bankomatu přímo v cizině.

💡Zjistěte také, kdy je nejvýhodnější dolary nakupovat. Můžete se také mrknout, kdy a kde vyměnit eura.

S multiměnovým účtem od Wise zdarma platíte ve světě se středovým kurzem

Už víte, kde vyměnit dolary ve fyzické podobě a že pokud se spokojíte s dolary na kontě, musíte sáhnout po Wise.

Dokážete s ním mnoho věcí. Tak například.

  • Na multiměnovém Wise účtu můžete držet a směňovat více než 50 měn naráz.
  • Wise konto je úplně zdarma, pravidelný měsíční poplatek za správu neexistuje.
  • Kromě dolarů máte možnost získat konta s bankovními údaji v dalších 9 měnách. Eura a libry jsou samozřejmostí.
  • Snadno si doobjednáte debetní kartu. Zaplatíte s ní po celém světě.
  • S virtuálními kartami Wise můžete bezpečně nakupovat i ze zahraničních e-shopů.
  • Pro správu financí vám poslouží jednoduše ovladatelná mobilní i webová aplikace Wise. Můžete v ní sledovat všechny transakce, změnit limity konta či v případě potřeby zablokovat svou kartu na dvě kliknutí.
  • Dokážete převádět peníze po celém světě se středovým kurzem jen s nízkými férovými poplatky, které si spočítáte předem. Třeba hned tady a teď.

🚀 Wise prozatím není zcela česky. Tvrdě na tom pracujeme. Abyste zvládli své první transakce s Wise levou zadní, připravili jsme pro vás průvodce vším potřebným.

Založit Wise konto zdarma

Tak a je to. Už víte, kam si zajít koupit dolary před cestou do USA. Taky bezpečně rozumíte kurzovním lístkům. A je vám jasné, že s debetkou zaplatíte nejlaciněji za velkou louží i kdekoliv jinde s Wise.

Zdroje:

  1. MONETA Money BankKurzovní lístek
  2. UniCredit BankKurzovní lístek
  3. Komerční banka — Kurzovní lístek
  4. Oberbank AB — Kurzovní lístek
  5. J&T Banka — Kurzovní lístek
  6. Směnárny Exchange — Kurzovní lístek

Zdroje zkontrolovány dne 24. dubna 2023.

*Přečtěte si prosím Smluvní podmínky a Dostupnost produktů platné pro váš region nebo navštivte Poplatky a ceny u společnosti Wise, kde najdete nejaktuálnější informace o cenách a poplatcích.

Tato publikace je poskytována pro obecné informační účely a nepředstavuje právní, daňové ani další odborné poradenství od společnosti Wise Payments Limited nebo jejích dceřiných společností a jejích přidružených společností a není míněna jako náhrada za poradenství od finančního poradce nebo jiného profesionála.

Neposkytujeme žádná prohlášení, záruky ani garance, ať už vyjádřené nebo implikované, že obsah v publikaci je přesný, úplný nebo aktuální.

Kde vyměnit dolary: směnárny a kurzy (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated:

Views: 6251

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.